Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0548-654371
  • info@wispels.nl
  • 0548-655411
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Genezen van kanker, geen levensverzekering?

Bij het afsluiten van een overlijdensverzekering schatten verzekeraars het risico op overlijden in. Mensen die zijn genezen van kanker hebben moeite met verzekeren. Waarom eigenlijk?

Mensen die gezond zijn en geen zwaar medisch dossier hebben, ondervinden geen problemen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Maar met een medisch verleden kun je soms wel moeite krijgen om je leven te verzekeren. En op zich is het dan ook wel begrijpelijk dat verzekeringmaatschappijen aan mensen met een ongeneeslijke ziekte geen overlijdensrisico kunnen aanbieden. Het wordt een ander verhaal als je genezen bent.

Wat houdt een overlijdensrisicoverzekering in?

De verzekering komt tot uitkering als de verzekerde op de polis overlijdt voordat de einddatum van de verzekering bereikt is. Is de verzekerde niet vóór de einddatum overleden? Dan vervalt de verzekering en volgt er geen uitkering.
Dit soort verzekeringen wordt veel gebruikt om nabestaanden financieel te ondersteunen wanneer een kostwinner komt te overlijden. 

Wie kunnen deze verzekering afsluiten?

Verzekeraars stemmen de premie af op de kans op overlijden. Hierbij baseren ze zich op statistieken. Als bij een aanvraag blijkt dat er gezondheidsissues zijn geweest, kan de verzekeraar aanvullende vragen stellen of een medisch onderzoek eisen. Ook kunnen ze om een machtiging vragen waarmee ze bij de huisarts nadere informatie kunnen opvragen. Allemaal om na te gaan of de overlijdenskansen van de aspirant-verzekerde afwijken van de door hen gebruikte statistieken. Wijken die een beetje af, dan zou een overlijdensverzekering nog acceptabel kunnen zijn met een wat hogere premie. Wijken ze veel af, dan zal de aanvraag waarschijnlijk worden afgewezen. 

Je bent weer gezond, maar volgens de verzekeraars niet

Er zijn honderdduizenden Nederlanders die op dit moment volkomen gezond zijn, maar in het verleden hebben geleden aan kanker. Volgens de specialisten zijn ze gezond, en vaak worden ze ook nog eens periodiek gecontroleerd. Toch lopen veel van deze groep Nederlanders vaak aan tegen een onmogelijkheid een levensverzekering af te sluiten. En dan wordt het voor diezelfde groep volstrekt onmogelijk om bijvoorbeeld een eigen huis te kopen. Want de bank eist een overlijdensrisicoverzekering, maar als verzekeraars deze niet willen verstrekken wordt een koophuis onbereikbaar. 

De politiek gaat zich er nu mee bemoeien

Verzekeraars moeten zich soepeler opstellen als het om mensen gaat die ziek zijn geweest. Als medische specialisten zeggen dat iemand volledig genezen is, moet het voor verzekeraars ook een gesloten boek zijn. Minister Asscher is gevraagd om verzekeraars hierop aan te spreken. Vaak hebben ex-patiënten dezelfde levenskansen, dan moeten verzekeraars ze ook zo behandelen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-12-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.